AAD KADIN HAREKETİ 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Dünya Emekçi Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen ve her yıl 8 martta kutlanan uluslararası bir gündür.  8 Mart 1857 yılında 40 bin emekçinin haksızlıklara karşı yürüttükleri mücadelede yanarak can veren 129 kadın emekçiyi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle bir kere daha saygıyla anıyoruz. Bu onurlu mücadele, insanlık tarihi boyunca kadınların sosyal ve siyasal alanda karşılaştıkları yasaklara ve haksızlıklara karşı yürüttükleri kimi zaman ölüm cezalarına kimi zaman ağır işkencelere maruz kaldıkları, kadınların bugün sahip oldukları görece özgürlük ortamına temel oluşturan zorlu mücadelelerin sembolü olmuştur.

İçinden geçtiğimiz toplumsal süreçte kadına yönelik ayrımcılık ve şiddet farklı boyutlar da kazanarak maalesef devam etmektedir. Her geçen gün bir yenisiyle karşılaştığımız kadın cinayetleri, tecavüz ve taciz olayları ve kadına karşı cinsel ayrımcı sosyo-kültürel baskılar bizlere yıllardır kutladığımız bu günü acaba ne kadar benimsiyoruz? sorusunu da beraberinde getirmektedir.

Bugün Başta Suriye ve Irak olmak üzere Arapların yaşadığı coğrafyada Erkek egemen Kapitalist Sistemlerin güç mücadelesinde en çok kadınlar mağdur olmaktadır. Tecavüz, taciz olayları artmakta Hatta ilkel çağlardaki gibi kadınlar köle pazarlarında satılmaktadır. Kadınlar bu zülüm zincirini, ancak bağımsız ve toplumsal bir çalışma ile kırabilir. Bu son yıllarda sürdürülen çirkin iç savaşlarda en çok etkilenen kadın ve çocukların olduğu görülmektedir.  Bu itibarla kadınlar genel olarak politik hayatta aktif olabilmesi için toplumsal örgütlenmeleri daha çok önem arz etmektedir.

Bir halkın kültür seviyesinin en iyi şekilde kadının hukuki durumuyla göründüğü bilinmektedir. Faodalizm ve Kapitalizm, küresel güçler doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kadınları ezmektedir. Yani feodal cehalet bu savaşların mimarisi olan küresel güçlerin bir ürünü olmuştur. Savaşların olmadığı Modern Şehirlerde de durum içler acısı bir hal almaktadır. Kapitalist sistem tarafından kadın bedeni adeta bir ticari meta olarak kullanılmakta, seks kölesi yapılmaktadır.

Tarihin ilk çağlarından günümüze değin Erkek Egemen Ataerkil toplum tarafından yönetilen dünya düzeninde savaşlar, ölümler, tecavüzler, Açlık sürekli yaşanagelmiştir. Kadın bedeninin metalaştırılması, kadın emeğinin aile içi ve dışı ortamlarda sömürüye tabi tutulması ise “modern” batı toplumlarında, modernleşme sürecini yaşayan doğu ve orta doğu toplumlarında ve dini öğretilerin erkek egemen yorumlarının hakim olduğu geleneksel toplumlarda kadınların ortak yaşadığı kadim sorunlardan birisidir.

Bizler Türkiye’nin en büyük Arap Derneği olan Anadolu Arapları Derneği Kadın Hareketi olarak  olarak çıktığımız bu yolda, Dini, Dili, Irkı ve Mezhebi ne olursa olsun Kadınlara yönelik en yaygın ve can yakıcı hak ihlallerinden ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ataerkil kültürel kabullerden beslenen kökleşmiş bir toplumsal sorun olan kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetin son bulmasını umut ediyoruz.

Bu vesile ile kadınların acılarını, sorunlarını anlatmak sesine ses katmak amacıyla 5 Mart-10 Mart 2017 tarihlerinde İstanbul Beyoğlun Şehit Muhtar Mahallesi Mis Sk. No:10 D: 2 de bulunan El Sayha Kültür Kafemizde ” Savaş Kadın ve Çocuk Yaşta Evlilik” konulu resim sergisi düzenledik.

Yaşasın Kadınlarımızın Onurlu Mücadelesi!

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!

مبروك يوم الدولي للمراه العامله

(Mabruk El-yowm Ad-dawli Al-mara Al-Amala)

17203592_844112579060462_1850753166_n

17203794_844113442393709_38529266_n